romski centar TK

Centar za podršku, informisanje i zajedničko djelovanje Romskih NVO Tuzlanskog kantona

Vijesti


 

                                                         

 

Centar za podrsku, informisanje i zajednicko djelovanje Romskih NVO Tuzlanskog kantona

Vodeca organizacija „Romano drom“ Zivinice

Zapianik sa odrzanog sastanaka“Centra za podrsku informisanje i zajednicko djelovanje romskih NVO-a TK- -Sastanak le pdrzan 12.03.2019 g- u prostorijama RC-a Ulica Druga broj 53

Na sastanku priutni :

  1. Nedžad Jusić
  2. Šaban Mujić
  3. Salko Muratović
  4. Murat Čaluković
  5. Osman Biberovic
  6. Zijad Jusić
  7. Samed Osmanović
  8. Mirsad Omerovic
  9. Muradif Biberovic
  10. Miralem Biberovic
  11. Sead Biberović
  12. Boris Pupić
  13. Vanesa Hasić
  14. Rihada Ibrahimović
  15. Meho ferhatovic
  16. Mehmed Mujic

Sastanak je odrzan na teme dnevnog reda:

  1. Obiljezavanje medjunarodnpog dana Roma
  2. Implementacija akcionih planova za rjesavanje problema Roma TK-a
  3. Pod razno

 

 Pod tackom broj 1. Obiljezavanje među narednog dana Roma 8. Aprila ucesnici sastanka su diskutovali i raspravljali o tome kako i na koji nacin ce se obiljeziti među naredni dan Roma.Detaljno je dogovoreno a prvenstveno da ce se odrzati okrugli sto na temu Romi juce danas sutra.Poslije odrzanog okruglog stola nastavak obiljezavanja međ narodnog dana Roma bice uprilicen u gradskom poziristu gdje ce se dijeci koja pohađaju osnovo obrazovanje dodijeliti pokloni i nagrade.

Na okruglom stolu koji je planiran dogovoreno je da se pozovu predstavnici opcina predstavnici skupstine Kantona predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine te predstavnici škola sa podrucja Tuzlanskog kantona kao i mediji.Na okruglom stolu koji ce bit odrzan planirano je da se govori o dosadasnjim postignutim rezultatima te o problemima koje treba u buduce rijesiti a govorice se i o tome kako su Romi zivjeli prije.

Po tacici broj 2. Ucesnici su govorili o tome kakva su nam nasilja bila 1990g.da su naselja bila bez vode,struje,kanalizacije a kuce su bile vrlo lose i sagrađene od vrlo loseg materijala tako da nije bilo nikakvih uslova za normalno zivljenje.

Kada je u pitanju zdravstvena zastita Roma 90% njih je bilo zdravstveno ne osigurani.

Sto se tice obrazovanja u skolama na pordrucju TK je bilo po dvoje troje dijece.

Sto se tice zaposljavanja ili zaposlenih Roma bio je vrlo mali broj sto znaci da je podrucje na podrucju TK bilo zaposleno po opcinama po jedan ili dva Roma.

Ucesnici sastanka su govorili o tome da se situacija znatno poboljsala tako da danas imamo veliki broj zaposleni Roma veliki broj dijece pohađa osnovno srednje i vise obrazovanje izgrađeno je veliki broj kuca zgrada u kojima zive Romi.Zdravstveno osigurano je 80% Roma sto znaci da ipak ima pomaka da je Tuzlanski kanton i Romska uzdruzenja dosta radili za Romsku zajednicu ali da idalje postoje problemi po svim pitanjima.

 Po taci broj 3.Pod raznu Boris Pupic nas je detaljno imformisao o narednim koracima za poboljšanje uslova Roma kao i o novim javnim pozivima koje je objavio FOD BIH uputio nas je u detalje koje trebamo preduzeti po pitanju obiljezavanja među narodnog dana Roma